Affärsutveckling
2
Vad
gör
vi idag
n
Uppföljning första mötet
n
Turism som fenomen
n
Test Chef - Kaffe
n
Produkt - Tjänster
n Produkt
- Marknad
n
Lunch
n
Teori + diskussion
n
Lite teori + diskussion
n
Kaffe
n
Lite teori + diskussion
n
Nå målet
idag ... ?
Uppföljning
n
Syfte
n
Vad skall vi hålla på med och varför ?
n
Kunden
n
Vad är det för nytta för kunden ?
n
Mål
n
Vart står vi och hur mår vi om tre år ?
n
Har ni skrivit ner era syften och mål ?
Turism
som fenomen
n
Temporära besök utanför hemorten (släkt - vänner)
n
10 % av medborgarens konsumtion
n
10 % av medborgarens investeringar
n
En svensk turist köper för 250 kr/dygn
n
En utländsk turist köper för 600 kr/dygn
n
En affärsresenär köper för 2000 kr/dygn
Turism
BNP o 100 lappen
n
BNP
n
10 % Världen
n
6 % Europa
n
3 % Sverige
n
100-lappen
n
Bo
n
€ta
n
Resa
n
4 - 20 % är G…RA
n
Varelse - Görelse
Sverige
n
125 mdr (2,8 % BNP)
n
Skog + fiske + jordbruk = 2,5 % BNP
n
160000 personer
i 22000 företag
n
Importöverskott 5 mdr
Turismnäringens
struktur
n
40 % transportföretag
n
40 % boendeanläggning
Produkten
- turism
n
Turistprodukten är en lång kedja av upplevelser,
tjänster och varor.
n
Turisten är aldrig besvärlig utan en förutsättning så
att du har ett arbete att gå till.
Varor
och tjänster
n
Tjänster går inte att "ta på Värdet avgörs av mottagaren.
n
Tjänster kan inte lagras
Kunden avgör när tjänsten skall utföras
och först då produceras den.
n
Produktion, leverans och konsumtion av tjänsten
sammanfaller. Just in the same time.
n
Tjänster är svåra att demonstrera. Tjänsten upplevs
i det ögonblick den utförs.
Varor
och tjänster
n
Tjänster innebär social kontakt. Tjänster kräver alltid personlig
kontakt. En människa utför tjänsten och en annan konsumerar den. Kunden blir
delaktig i själva tjänsteproduktionen.
n
Oftast mer komplicerat att mäta tjänster än varor. En mängd olika
intryck ger kunden en upplevelse av tjänsten, snabbhet, noggrannhet, omdöme,
renlighet, intresse, atmosfär m m
n
Tjänstekvalitet är tvådimensionell En teknisk sida
- Vad ska göras ? En funktionell sida - Hur skall det göras
?
Viktigaste konkurrensmedlen
för din produkt
n
Mycket nöjda gäster = ger nya gäster
n
Nöjda gäster = återkommande gäster
n
Liknöjda gäster = återkommer ej
n
Missnöjda gäster = minskar marknaden
n
1 - = 8 +
Test
o Kaffe
n
Chefsroller
Produktutveckling
öka lönsamheten
n
Förbättra produkter
n
Paketera produkter
n
Nya produkter
n
Marknadsföra den bättre
n
Nya marknader
n
Prissättning
n
M m
Produkt-
och marknads-utveckling
n
Gammal produkt
n
Ny produkt som snart blir gammal
Vad är
produkt-utveckling
n
Kunden bestämmer
Nivåer
på produkt-utveckling
n
Uppfinningar (innovation)
n
Förädling (prestanda)
n
Kombination (paketering)
n
Ta bort något
n
Vad är det som bär
i
en produkt?
n
Definiera detta noga.
n
Behåll det.
Gamla
produkter
EFI-modell
för din gamla Produkt
Ta
fram argumenten
n
Få fram argument som attraherar kunden
n
Rangordna innebörden i argumenten för kunden
n
De tre bästa skall alltid fram.
n
< 20 sek (profil symbolik)
n
< 4 min (identitet verbalt)
n
Sedan är det kört
Nya
produkter
Samarbeta
/ integration med stora och små
n
Äta
n
Resa (carriers volym)
n
Bo
n
Göra
n
Handla, se, rida, É..
n
Rasta
n
Tanka
n
Turistinformation
n
Med mera
n
KUND-NYTTA
!!!
Gästen
bedömer
produkten hela vägen
n
Från avfärd till hemkomst
n
Från destinationsgräns till destinationsgräns
n
Infartsvägen - profil
n
Skyltningen - språket
n
Attraktionen - toaletten
n
Restaurant - stolen
n
Butiken - sortiment
n
Hotellet - sängen
n
Campingen - lekplatsen
n
Stugbyn - tvätta bilen
n
HELHETEN !!!
Produkt
n
Produktutformning
n
Produktutveckling
n
Sortiment
n
Kvalitet (rätt kvalitŽ)
n
Materialval (trä - plast)
n
Varuprov (testresa)
n
Julkort
n
Give away
n
Profil
Service
n
Teknisk service
n
Reparation/underhåll
n
Reservdelar
n
Rutiner (smidigt)
n
Kundbevakning (komma hem)
n
Garanti (giltigt förfall)
n
Uppföljning av leverans
n
Språk (ÓrenÓ dialekt)
n
Felhantering (kund som bryr sig)
Distribution
n
Leveranstid
n
Leveranssätt
n
Leveranssäkerhet
n
Förpackning
n
Lagerhantering
n
Bokningsrutin
n
Tillgänglighet
n
Lokal
n
Transportsätt
n
web
EFI-modell
för din nya Produkt
Dödssynder
inom tjänstesektorn
n
likgiltighet - kylighet
n
virrighet - bryskhet
n
nedlåtande attityd
n
paragrafrytteri
n
mekaniskt beteende
n
att inte hålla löften om innehållet i tjänsten
n
att skräpa ner och inte göra rent efter sig
n
att inte ta reda på kundens verkliga behov
n
m m
1
Vad kännetecknar bra produkt
och tjänst ?
n
Personlig kontakt
n
Tjänsteutövarens attityd, uppträdande och klädsel.
Kunden vill vara i centrum.
n
Tillgänglighet
n
Rätt plats, öppettider
n
Flexibilitet
n
Förmåga att snabbt anpassa sig till kundens krav.
Kvalitet handlar om kravuppfyllelse.
2
Vad kännetecknar bra produkt och tjänst ?
n
Pålitlighet
n
Tidspassning, leveranssäkerhet
n
Yrkeskunskap
n
Professionell
n
Snabb reklamations-behandling
n
Nu
3
Vad kännetecknar bra produkt och tjänst ?
n
Anseende / Image
n
Att allt stämmer hela vägen
n
Fysiska faktorer
n
Väntrum, toaletter, tillgång till telefon, rent och
snyggt, området, information, m m
Kunden är aldrig besvärlig
!
n
Kunden avgör om
den fått rätt kvalitet på en produkt.
n
Vi måste ge kunden möjlighet att välja produkt.
n
Kunden är beredd att betala för den produkt som kunden vet tillfredställer kundens behov.
Hemläxa
- Kundbegreppet
n
Definiera
vem som är Din kund.
n Definiera
vem Du är till för.
n EFI-modell
för Produkt hos din konkurrent.