Terrakotta-betsning av mahogny

Terrakottabetsning är ett utmärkt sätt att få rätt nyans på grånad, gul och blek mahogny. Det går även att rätta till färgen på svartnad mahogny lite.

Recept:
- 3 dl kokt linolja
- 100 gr terrakotta pulver (som är extremt fint malet rött mjöl)
Blanda i en glasburk (t ex gurkburk på ca 0,5 l).

Arbetsmetod:
Rör ner pulvret ordentligt lite i taget så att det inte ryker runt. Jag använde en liten stadig pinne. Låt stå ett tag och rör igen så att allt pulver blir ordentligt uppslammat i linoljan.

Den yta som ni skall behandla skall vara ren (dvs trä-ren) från gammalt lack och behandlad med rå linolja en till två gånger på vanligt sätt, vilket innebär att man skall pensla på linolja och torka bort överflödet med trasa så att inte linoljan härdar på ytan utan att linoljan verkligen tränger in i mahogny'n. Detta skall ha skett någon/några veckor innan beroende på hur härdningen av den råa linoljan har gått.
Innan ni börjar att betsa så smörj in händerna med ren linolja först eller handskar. Det blir lättare att tvätta av den röda bets som ni ändå får på händerna. Rör om i betsen under tiden ni betsar så att betsen är bra blandad hela tiden.
Använd bommullstrasa med att gnida in bets och stryk ut den väl. Använd inte pensel. Det fungerar bara inte. Prova på en provbit hur tjock du skall lägga på så man ser hur slöjningen blir. Låt den betsade mahogny'n härda någon dag innan du lackar med enkomponentlack av god kvalité.

Lycka till.

VARNING.
Lägg de linoljeindränkta trasorna i en plåtburk med tätslutande lock eller i ett kärl med vatten. Det går bra att elda upp dem direkt också. TRASORNA KAN SJÄLVANTÄNDAS
.

Titta här på jordfärger av jord .
Torsby Småbåtsvarv    _/)