Linoljekitt för täckande av skruvhål

Detta recept på linoljekitt är taget ur Träbåtsrenovering av Thomas Larsson sidan 141. Fått liknande tips från andra håll.
- 1 del kokt linolja eller oljebaserad fernissa
- 4 delar krita

Blanda ihop fernissan o kritan. Skall bli som en tjock deg.

Annat tips från en användare som skrev:
Jag målar ofta över linoljekittet, med linoljefärg, samma dag när jag kittar fönster. Det sägs, och jag tycker mig finna tecken som stödjer det, att kittet "jäser" något de första dagarna, men sjunker sedan tillbaka till ursprunglig dimension efter ca en vecka. Om man då målat dag 3, riskerar man att få en rynkor i färgen över kittet.
Alltså, inga problem att måla linoljekittet samma dag.
Jag har visserligen inte provat med järnmönja, men, som sagt, med annan linoljefärg.

Om man vill måla linoljekitt med exempelvis alkydfärg är det att rekommendera att kittet skinnat sig först.

Simon Hansen skriver:
Nej, jag har inget recept på linoljekitt. Det beror på, att jag tycker det är ganska svårt att få en ordentlig kvalite på det, om man gör det själv. Samtidigt finns det bra och relativt billigt linoljekitt i handeln.
Om man gör det själv, är det linolja och krita, men man måste slå ihop "degen" väldigt hårt, för att få bra kitt. Så jag köper färdigblandat i stället.
Ett bra trix om man ska jobba med kitt är att ha en liten påse med krita vid handen. Så doppar man handen i krita, och med "mjöliga" händer slipper man att kittet klistrar på fingrarna.
mvh
Simon

Mera kitt o spackel.
Oljespackel
Du behöver kokt linolja, 9/10 krita och 1/10 rågmjölsgröt (inte rågsikt). Koka gröten dagen innan. Blanda gröt och krita och forma det till en skål med plats i mitten för linoljan. Häll på lite olja och blanda. Fortsätt att hälla på olja tills konsistensen känns bra. Spacklet förvaras tillfälligt i golvpapp som indränkts med linolja. Med detta spacklar du både trä och putsade/murade ytor. Grunda gärna först med oljefärg innan du spacklar.

Jan Gustafson-Berge

Torsby Småbåtsvarv    _/)