allehanda Tillbaka diverse kontakt

Penslar o lackning

Vård av penslar.
Rengör aldrig penslar med enbart lacknafta eller ren balsamterpentin innan du lackar.
Ställ penseln i ”halvolja” (50 % å linolja och 50 % balsamterpentin) mellan fernissavarven. I denna blandning finns inget sickativ (torkmedel) som gör att penslarna torkar ihop och blir stela.
Penslar skall aldrig förvaras i enbart i linolja och aldrig i enbart balsamterpentin. Tvättas eller förvaras penslar i t ex balsamterpentin kommer resultatet att ytan på fernissan bli fröig alt. knottrig.
Penslar mår bäst av att hängas och inte ställas i burkarna då de förvaras. Använd rätt storlek på burken och sätt en pinne genom penseln så att den hänger bra i ”halvoljan”.
Man kan köpa billigare penslar och ha dem som engångspenslar. Risken är att de släpper lite hår som man får vara uppmärksam på.
Penslar av god kvalité kan du rengöra med t ex såpa som löser upp linoljan i penseln. Rengör tills såpan löddrar till slut. Skölj ur penseln väl med vatten sedan och häng upp den klar att användas nästa säsong.

Lackning
När du skall börja lacka igen så stryker du av penseln mot en skiva för då stryker du bort ”halvoljan” ur penseln. Sedan doppar du penseln i fernissan och stryker ut även denna mot en skiva innan du går igång och lackar det du skall lacka.
Rör inte för hårt i fernissan så att du rör ner luftbubblor i fernissan.
Häll över ren fernissa i en liten burk efterhand som du doppar penseln i. Då har du alltid ren fernissa i originalburken.

För att få en fin yta på mahogny så kan du göra så här:
- skrapa försiktigt bort all gammal lack/fernissa
- slipa med 80-papper
- jämnar till med 120-papper
- linoljar
- slipar med 280-papper
- linoljar
- lackar med fernissa (Schooner, Epifanes m.m. ) spädd med 10% balsamterpentin
- slipar med 280-papper
- upprepa minst 4 ggr
- slipa med 400-papper
- sista lagret fernissa

Det är väldigt viktigt att få bort allt damm efter varje slipning. Damm i fernissan sväller och ytan blir då knottrig.

Torsby Småbåtsvarv    _/)