Repmatta eller Ocean-matta av sisalrep

Att göra en repmatta (s. k. Ocean-matta) av sisalrep är inte så svårt. Den blir väldigt snygg och väcker uppseende när den ligger framme. Det tar lite tid som allt annat hantverk.
Här kommer en beskrivning på en repmatta som blir ca 35x 55 cm när den är färdig. Jag har i denna matta använt sisal. Det går åt 22 meter med en tjocklek av 10 mm. Repet dras runt i 6 varv.
Jag har även gjort samma typ av matttor med 12 mm och 30 m långa blåa rep som man köper på Biltema i en tross. Då blev mattan ca 45 x 70 cm.
Tidsåtgång knappt 1 timme.
Bägge mattorna glider lätt på blankt dvs lackat golv/underlag. Jag använder antiglidunderlag under mattan så att den då ligger still. Är underlaget lite skrovligt o strävt så ligger den still.


Jag lagt denna matta med undersidan synlig så ni ser ändarna uppe till höger. Jag taglar ändarna innan jag fäster dessa i närmaste rep. Denna mattan har 6 varv.

Det är lättare att arbeta med ett strävt underlag (t ex trasmatta) så ligger repet" bättre på plats" när man arbetar med mattan.

          

Lycka till.

Lite bakgrund till Ocean-mattan
Tågvirke för skot, fall och segelsättning (= löpande rigg) på segelfartygen utsattes för stora påfrestningar i block och taljor. Styrkan i tågvirket var viktigt på segelfartygen. När tågvirket byttes ut så användes det gamla tågvirket till andra ändamål där styrkan inte behövdes tas hänsyn till. Det gamla tågvirket användes då bl a till att fläta mattor, t ex Ocean-mattor.

Torsby Småbåtsvarv    _/)